A trăi în această lume și a fi totuși dincolo de ea

Swami Rama

de Swami Rama

La o privire superficială putem spune că swamii din India primesc tot ce au nevoie fără să depună niciun fel de efort. De fapt, există o adevărată persecuţie a swamilor ce durează de foarte mult timp. Oamenii gândesc că un swami nu este o fiinţă umană obişnuită. Toată lumea aşteaptă ca el să trăiască viaţa unui supraom, astfel că toată lumea îşi permite să-1 deranjeze. Oamenii obişnuiesc să vină şi să spună: «Trebuie să mergi să vorbeşti în cutare sau cutare loc; astăzi trebuie să vorbeşti cu mine; trebuie să vindeci această persoană».
Dacă swami nu trăieşte şi nu acţionează în concordanţă cu aşteptările lor, ei spun: «Acesta este un escroc!»

Este o părere generală în India cum că un swami nu ar avea nevoie de mâncare şi de somn, pentru că se presupune că el ar fi transcens aceste nevoi; pentru că el urmează calea renunţării, nu trebuie să-i fie niciodată foame, nu trebuie să-i fie niciodată frig şi nu are nevoie de bani.
Oamenii gândesc aşa, iar swami din acest motiv trebuie să trăiască în concordanţă cu acesta, fără să doarmă, fără să mănânce, fără să aibă nimic; aşa că a fi un swami nu este deloc uşor.

în India, oriunde merge un swami, oamenii îl acompaniază plini de entuziasm, bătând din tobe şi cântând continuu în semn de omagiu. Erau zile când mergeam pe jos treizeci de kilometri, iar seara, când mă opream într-o mică localitate, eram foarte obosit. Trebuia neapărat să mă odihnesc, fiind singura mea şansă să mă trezesc dimineaţa să îmi realizez meditaţia. De cele mai multe ori oamenii stăteau în jurul meu şi îmi cântau ore în şir, iar dacă eu îi rugam să plece, ei îmi spuneau: «Nu, swami, noi dorim să-ţi cântăm».
Eu aveam nevoie de somn, dar ei doreau să-mi cânte, aşa că am învăţat să dorm în timp ce băteau din tobe şi dansau făcând un zgomot asurzitor. Dacă ei închideau ochii pentru a percepe mai bine muzica, eu îi închideam pentru a dormi. Poate aţi auzit vorbindu-se despre somnambulism. Dar există şi un alt gen de somnambulism de care cu siguranţă nu aţi auzit. învăţasem să dorm mergând, stând în picioare, şi înţelesesem că, indiferent ce se întâmplă în jurul meu, nu trebuia să mă abat de pe calea mea spirituală.

Dacă eşti o fiinţă hotărâtă, deşi vor exista în jurul tău numeroase situaţii şi persoane ce vor urmări să te distragă de pe calea ta, tu îţi vei continua calea netulburat.

Sankalpa, hotărârea, este foarte importantă pe calea spirituală. Nu poţi schimba anumite situaţii, lumea sau societatea în care trăieşti, după cum îţi convine ţie. Dar trebuie să ai puterea să nu te laşi distras de pe cale, indiferent ce se întâmplă în jurul tău.

Acest articol este un pasaj din cartea «Living with the Himalayan Masters» de Swami Rama, tradusă în limba română sub numele «Relatările unui discipol despre Maeștrii Spirituali din Himalaya», editura Deceneu.

Înapoi la Articole

Înapoi la Home