Ayurveda, Yoga

Ayuveda, Yoga

Ayuveda, Yoga

Ayurveda este iubire. Yoga este iubire.

Ayurveda este cel mai vechi sistem de medicină din lume, fiind practicat de aproximativ 5000 ani. A fost dezvoltat și transmis mai departe de către Rishis, ființe dezvoltate de la vremea respectivă.

Ayurveda cuprinde toate domeniile medicinei, începand de la prevenire, mod de întretinere a sănătății astfel încât bolile nici să nu apară, tratarea bolilor în cazul în care ele există, întreținerea tinereții, chirurgie.

Unul din punctele principale îl constituie alimentația. Ayurveda arată modul în care se pot combina alimentele astfel încât să fie optime pentru organism, ce alimente sunt bune pentru care constituție, cu ce condimente se combină alimentele astfel încât mancarea să fie armonioasă. Cine a mancat ayurvedic știe ce gust plăcut are mâncarea, ce explozie de gusturi se poate crea prin condimentele folosite, și mai ales ce sentiment plăcut apare după masă. Corpul este energizat și se instalează o stare de liniște placută. Nu apare efectul pe care îl cunoastem din pacate toți atunci când am mâncat nepotrivit, sentimentul de oboseală, de lipsă de energie. In ayurveda se zice că o mancare este bună atunci când dupa ea te simti vioi și plin de energie. Daca alimentația ți-a luat din energie, atunci a fost nepotrivită și dăunatoare.

O altă practică ayurvedică care trebuie menționată este cura de curățare, de dezintoxicare, asa numita pancha karma. Cuprinde mai multe faze, cea de început fiind și cea mai lungă, prin care se reduc toxinele răspandite în corp, in diversele organe, in canalul digestiv, de unde apoi sunt, în faza a doua, eliminate.

Pancha karma se recomandă să fie facută de specialiști în clinici specializate, cura de pancha karma putând dura între 3-5 săptămâni.

O alimentație pregatită după regulile ayurvedice și corespunzătoare constituției poate contribui considerabil atât la tratarea unor boli existente cât și la menținerea sănătății pe termen lung. Condimentele ayurvedice nu numai că dau un gust deosebit mancării, ele au și insușirea de a curăta canalele subtile, așa-numitele nadis. Același efect îl are și untul clarificat, ghee, în timp ce despre untul clasic se spune că are exact efectul invers, acela de înfundare a acestor canale.

Și totuși trebuie precizat că ayurveda nu vede sănătatea ca pe un scop în sine, ci mai degrabă ca o condiție necesară pentru o dezvoltare spirituală. Un corp plin de boli poate fi o piedică, un corp sănătos și curat este un sprijin.

La fel ca si yoga, ayurveda vede ca unică rezolvare a tuturor problemelor realizarea sinelui.

Meditația ocupă un loc esențial în această direcție.

Înapoi la Articole

Înapoi la Home