Căi ale Orientului și ale Occidentului

Swami Rama

Swami Rama

de Swami Rama

Înainte de a părăsi Himalaya, pentru a merge să vizitez Japonia şi Statele Unite, maestrul meu mi-a dat câteva sfaturi şi instrucţiuni. Eu l-am întrebat: „Cum pot să-i învăţ pe elevii din Occident ceea ce tu m-ai învăţat pe mine?” Trebuie să-i convertesc la religia hindusă sau să-i învăţ religiile din India? Trebuie să le spun să urmeze cultura indiană?»

„Copil prostuţ, nu, în niciun caz» – mi-a răspuns maestrul.

„Atunci, spune-mi cum să-i învăţ? Cultura occidentală este total diferită de a noastră. Cultura noastră, de exemplu, nu permite ca cineva să se căsătorească fără aprobarea membrilor familiei lui, în timp ce în cultura occidentală există o mare libertate în viaţa socială».

„Un creştin se poate căsători cu oricine doreşte el, fără a cere permisiunea nimănui. Dar pe de altă parte, lumea creştină susţine că poţi ajunge să-l cunoşti pe Dumnezeu numai prin intermediul lui Iisus, în timp ce tradiţia orientală susţine că fiinţa poate să-şi aleagă calea pe care doreşte s-o urmeze, pentru a atinge comuniunea cu Divinul. Noi avem un mod liber de a gândi, dar suntem înlănţuiţi de o mulţime de convenţii sociale, iar ei au multe prejudecăţi, atât în modul de a gândi, cât şi în modul în care înţeleg că-L pot cunoaşte pe Dumnezeu».

Eu l-am întrebat: „Aceste două moduri diferite de viaţă par a avea puţine puncte comune. Crezi că voi fi capabil să-i fac pe occidentali să înţeleagă mesajul tău?»

Maestrul mi-a răspuns: „Deşi aceste culturi trăiesc în aceeaşi lume, urmând să atingă acelaşi ţel ultim, ele sunt de fapt două puncte extreme. Atât Occidentul cât şi Orientul experimentează, urmărind să găsească drumul adevărat. Mesajul maeştrilor din Himalaya este dincolo de timp şi nu are nici o legătură cu conceptele primitive ale Orientului sau ale Occidentului.
Extremele nu vor ajuta niciodată umanitatea să atingă cel mai înalt nivel al civilizaţiei. Puterea interioară, altruismul şi starea de mulţumire lăuntrică sunt principiile fundamentale ale vieţii.

Nu are mare importanţă dacă fiinţa trăieşte în Orient sau în Occident. O fiinţă umană trebuie să înveţe, în primul rând, să fie umană. Adevărata fiinţă umană este un membru al Cosmosului. Graniţele geografice nu trebuie să aibă puterea de a divide umanitatea. A te elibera de toate temerile este primul mesaj al înţelepţilor din Himalaya. A deveni din ce în ce mai conştient de universul lăuntric – am putea spune că este al doilea mesaj.
A fi spontan şi a permite să devii instrumentul prin care să se manifeste pura spiritualitate – sunt alte principii, pe care înţelepţii din Himalaya urmăresc să ni le transmită.

Toate practicile spirituale trebuiesc verificate ştiinţific, dacă ştiinţa are capacitatea să o facă. Dacă nu, să lăsăm intuiţia să ne conducă».

Cu multă dragoste şi recunoştinţă m-am aplecat în faţa maestrului meu, care m-a îmbrăţişat; după care am pornit în lunga mea călătorie. Am ajuns în oraşul Kanpur unde am stat câteva luni cu un discipol al maestrului meu, doctorul Sunanda Bai, care mi-a cumpărat un bilet de avion pentru Japonia.

Acest articol este un pasaj din cartea «Living with the Himalayan Masters» de Swami Rama, tradusă în limba română sub numele «Relatările unui discipol despre Maeștrii Spirituali din Himalaya», editura Deceneu.

Înapoi la Articole

Înapoi la Home