Guru-purnima 2013

Swami Rama

de Swami Veda Bharati

 

Acestea sunt zile sfinte succesive. Buddha-purnima, celebrează de lună plină iluminarea lui Buddha, în iunie. Guru-purnima, sărbătorește și onorează de lună plină Gurul universal și Gurul individual, în iulie. Rishi-purnima, celebrează de lună plină vechii ințelepți de altadată, cei prin care a fost transmisă literatura vedică, în august.

Tradiția unui Guru este universală în toate culturile antice. Ca ultim dascăl al lui Buddha este sărbatorit Arada Kalama, cel care l-a învățat Sankhya-Yoga. Isus îl are pe Sf. Ioan Botezătorul. Incarnării Rama a trebuit sa-i fie adusă aminte propria divinitate de către înțeleptul Vasishtha (a se citi Yoga-Vasishta). Krishna, dascălul din Bhagavad-Gita, a avut trei Guru. Ultimul dintre aceștia, Ghora Angirasa, a fost cel care i-a dat mantrele:

Achyutam asi

AkShitam asi

PraaNa-samshitam asi

Chiar și Gilgamesh din eposul sumero-akkadian îl are pe Utnapishtim. Tradiția Sufi aduce un omagiu maeștrilor Peer-o-Murshid. Oricine dorește sa progreseze într-un oarecare domeniu caută un mentor. Catolicii vremurilor moderne au ghizi spirituali pentru studiul si contemplarea textelor sacre, cum ar fi exercițiile spirituale ale lui Sf. Ignatius de Loyola. La fel în toate tradițiile antice din Africa, Noua Zeelanda, în tradiția indienilor americani și așa mai departe.

Prin urmare, căutarea unui Guru este parte înnascuta a naturii proprii, parte din îndemnul nostru spiritual. Mulți rezistă acestui îndemn, din ego. Ei gândesc: „pot și singur“ și mai devreme sau mai târziu se poticnesc sau sunt dezamăgiți sau confuzi cu privire la calea lor.

Un Guru poate apărea într-o formă întrupată sau fără trup, pentru că Guru este cel care insuflă conștiința divină în conștiința noastră individualizată. Conștiința nu are formă. Gurudeva al nostru continuă să ghideze mii de oameni din starea lui fără de trup. Cei atașați de corp nu înteleg acest lucru.

Contactul cu Guru fără de trup este stabilit prin chakra Guru, dar este nevoie de un Guru întrupat pentru a fi inițiat în această chakră. Asa că haideți să nu permitem ego-ului nostru să devină un obstacol pe această cale.

Mulți din cei care au fost ghidați de Guru au tendința să se declare mult prea devreme ei inșiși Guru, câteva încarnări prea devreme. Căci da, este nevoie de multe încarnări, pentru a atinge stadiul de Guru, care poate conduce un adept calificat la cea înaltă conștiință divină. Pe de altă parte, Gurudeva al nostru, Swami Rama, a spus „un Guru poate transmite unui adept calificat întreaga sa cunoaștere într-o singură noapte de tăcere“.

Haideți să îndeplinim condițiile de puritate necesare și sa ne curățăm mințile de heterogenele vRittis, înlocuindu-le cu un singur curent continuu și calm al unui singur vRtti al conștientizării Atman. Sarcina noastră se termină cu îndeplinirea condițiilor, de rest se ocupă Guru.

Din pură venerație se obisnuiește în multe ashramuri să se plaseze sandalele de lemn ale lui Guru pe scaunul său, după ce acesta a parasit corpul, si să se onoreze acest simbol al prezentei Guru-lui.

Am încercat să traduc cele nouă versuri ale Guru-Paadukaa-Stotra (cântat și înregistrat și de Madonna), al acestui imn al sandalelor de lemn ale lui Guru, dar nu pot găsi cuvinte în engleză care să exprime conținutul sanscrit răsunător.

Lăsati propria voastră conștiință să fie adevarata traducere a acestor imnuri de slăvirea lui Guru.

În această perioadă, în cele două ashramuri din Rishikesh, 23 de Pandiți practică timp de nouă zile continuu akahanda-patha, recitare non-stop din Guru-Gita, și atmosfera este electrizantă.

Fie ca meditațiile voastre de Guru-purnima să vă electrizeze corpul și prana, și să vă transforme într-un magnet spiritual.

Mereu în serviciul lui Gurudeva

Swami Veda Bharati

Swami Rama Sadhaka Grama, Rishikesh

Guru Purnima 2013

Înapoi la Articole.

Înapoi la Home