Yoga

 

Similar cu oricare abordare spirituală, semnificația practicii yoga este de multe ori greșit înțeleasă de către neinițiați. Atât în România cât și în alte țări, inclusiv în India. La fel ca și cu religia, știința, sau medicina, opiniile originând în afara profesiei sunt adesea influențate de ignoranță și reflectă adesea mai mult viziunea respectivului privind lumea decât o înțelegere reală a subiectului în discuție.

Termenul de „yoga” provine din sanscrită. Rădăcina cuvântului este „yuj”, semnificând unire (tradus uneori ca integrare). Unirea cui și cu cine nu este însă întotdeauna corect înțeleasă.

Uneori este înțeleasă ca unirea cu universul, sau altă formă de realitate cosmică sau transcedentală. Alteori ca unirea cu Dumnezeu, sau alte entități reprezentând inteligența ultimă. Sunt de asemenea și aceia care văd yoga ca o posibilitate de a atinge puteri paranormale. Yoga mai este privită de către publicul larg și ca o practică de sănătate, ca o formă de gimnastică, sau ca o modalitate de a slăbi (scădea în greutate).

Tradiția himalaiană de yoga este rezervorul tuturor practicilor spirituale. Atât al celor cunoscute în prezent, cât și al celor practicate în vremurile antice, sau al celor care nu au fost descoperite încă. Nu există nimic în domeniul spiritual care nu este cunoscut yoghinilor și yoghinelor din manastirile-peșteră ale munților Himalaia.

Când, după îndelungi practici spirituale, Swami Rama a fost trimis de către maestrul său înapoi în lume, reacția sa naturală a fost de a dori să rămână în munții Himalaiei, pentru a realiza „divinitatea”. Raspunsul maestrului său a fost: „Nu ai ce să realizezi din acest punct de vedere. Ești deja divin. Du-te și învață ce înseamnă să fii om.”

Toți avem deja divinul în noi. Nu este nimic de căutat sau cerut de la alții, din cer sau de pe pământ, din acest punct de vedere. Sufletul nostru este deja divin, dumnezeiesc ca sursă și ca apartenență. Ce ne trebuie însă este să învățăm ce înseamnă a fi uman, omenesc, și să putem trăi ca oameni fără a crea probleme celor din jur. Acesta este scopul practicii yoga la nivel societal. La nivel personal, scopul practicii yoga este înlăturarea în mod gradat a tendințelor animalice și realizarea completă a potențialului uman.

Vezi și:

Înapoi la Home