Yoga nidra

«Yoga nidra este o stare între somn și samadhi» Swami Rama

Yoga nidra este o metodă spirituală ce datează din vremuri străvechi. În limba sanscrită, nidra înseamnă somn. Yoga nidra se traduce cel mai adesea ca fiind «somnul conștient». Cu alte cuvinte, persoana doarme, dar este conștientă în același timp. Nu este nici o contradicție aici pentru cei care cunosc metoda.

În sine, yoga nidra este o stare între somn și samadhi. În samadhi, procesul concentrării, obiectul concentrării și mintea care incearcă să se concentreze sau să mediteze, toate au devenit una. Samadhi este starea de supremă conştiinţă, de extaz divin. În timpul unui somn profund suntem aproape de samadhi, nefiind însă conștienți de acest lucru. În yoga nidra experimentezi conștient somnul, fiind, după cum spuneam, o stare între somn și samadhi. Este starea de somn conștient, în care atât corpul, cât și mintea, sistemul nervos, sistemul muscular (atât mușchii straiți cât și cei netezi, precum și mușchiul inimii) sunt într-o stare de relaxare totală.

Baza filozofică pentru această metodă o reprezintă filozofia indiană numită «Sankhya», care se traduce ca «aceea care explică totul». Swami Rama explică în cartea  Enlightenment without god («Iluminarea fără [conceptul de] Dumnezeu», care reprezintă un comentariu la Mandukhya Upanișad. Cartea a fost publicată în 1982, iar în prezent nu mai este sub tipar, așa că este greu de găsit) relația dintre cele trei stări cunoscute în mod normal de orice om, adică starea de trezie, somnul cu vise, și somnul profund (fără vise). Mai specifică aici cum că scopul vieții este de a înțelege starea din spatele acestora trei, care sunt relativ superficiale. În această a patra stare (turiya) totul este înțeles, și toate întrebările își află răspunsul. Toate întrebările, fie ele pragmatice, profunde, sau existențiale. Acesta este scopul Yoga Nidra.

Mai important însă este metoda în sine. Nici o teorie nu ajută în final la înțelegerea unei metode orientate spre cunoașterea individuală (care este prin definiție subiectivă, tu fiind subiectul), ci doar practica metodei. Prin practică susținută (abordare subiectivă), cineva ajunge să răspundă la toate întrebările relevante în proprii săi termeni. Prin teorie (abordare obiectivă), nu ajungi decât să-ți cunoști propriile prejudecăți pe care le proiectezi asupra subiectului.

În cartea sa «Path of Fire and Light» (Calea focului și a luminii) – volumul 2″, Swami Rama prezintă două metode asociate cu yoga nidra: shavayatra (tehnica celor 61 de puncte) și shitali karana (respirația de la punct la punct).

Shavayatra sau tehnica celor 61 de puncte este unul din cele mai bune exerciții de relaxare. Există studii care dovedesc beneficiul acestei tehnici asupra hipertensiunii, diabetului, stresului în general și problemelor corelate cu stresul. Condția este să fie practicată în mod regulat pentru o perioada mai lunga de timp (de exemplu pentru 3-6 luni). Clicheaza pe linkul următor pentru a asculta și practica Tehnica celor 61 puncte. Ideal este de a practica această tehnică seara sau dimineața devreme. Asigură-te că ai liniște și nu ești deranjat pentru cel puțin 20 minute.

Pentru început se recomandă vizualizarea unui punct sau stea de lumină albă in fiecare din aceste puncte. Apoi tehnica poate fi aprofundată prin vizualizarea unei stele albastre in fiecare din cele 61 de puncte. La un nivel și mai profund sunt folosite mantre specifice pentru aceste puncte.

Shitali karana este o tehnică și mai profundă decât tehnica celor 61 de puncte. Nu există metodă mai bună de a reduce stresul decât shitali karana. Medicii și terapeuții ar trebui să cunoască această metodă. Este de asemenea recomandată pentru a vindeca insomnia. Condția este, ca și în cazul tehnicii anterioare, să fie practicată în mod regulat pentru o perioadă mai lungă de timp.
Clicheaza pe linkul următor pentru a asculta și practica Shitali karana. Asigură-te că ai liniște și nu ești deranjat pentru cel puțin 20 minute. Ideal este de a practica această tehnică, la fel ca și în cazul tehnicii celor 61 de puncte, seara sau dimineața devreme.

Pe linkul următor poți citi de asemena o descriere pas cu pas a unui Exercițiu simplu de Yoga Nidra

Care sunt aplicațiile sau beneficiile yoga nidra?

Relaxare profundă și totală. Yoga nidra liniștește și clarifică mintea în profunzime.  În general, oamenii se relaxează doar la nivel superficial. Chiar și după un somn bun, mintea nu este complet relaxată. La trezire, încet, încet, persoana începe din nou să se streseze cu grijile de dinainte de somn. Aceasta dovedește că relaxarea a fost doar parțială. Fricile și obsesiile adânci nu au fost cu nimic reduse.

Odihnă adevărată. Singura odihnă reală se atinge prin yoga nidra sau meditație. Abrutizarea chimică (alcool, tutun) sau psihologică (reprimare, negare, etc.) nu face decât să amâne confruntarea cu problemele personale.

Auto-cunoaștere. Explorarea propriului subconștient, strat după strat, care duce la înțelegere, acceptare, și ca rezultat înțelegerea și acceptarea și a celorlalți din jur. Prin această metodă practicantul poate ajunge în final la cunoașterea sursei divine din el însuși.

Accesarea tuturor nivelelor și surselor de cunoaștere. Metoda este mult folosită ca un mod de a accesa intuiția profundă, care are toate răspunsurile. Util pentru cercetători sau manageri care doresc să înțeleagă ansamblul unei probleme. Util de asemenea pentru învățarea limbilor străine, de exemplu.

Vindecare. Yoga nidra este mult folosită pentru vindecarea sau înlesnirea vindecării de afecțiuni fizice, emoționale sau psihologice. Diversele metode medicale și psihologice moderne pot fi foarte eficiente, dar nu în toate cazurile. Prin yoga nidra, cauzele profunde ale oricărei suferințe pot fi înțelese, iar soluțiile devin cunoscute practicantului. Aceasta este avantajul abordării subiective.

Folosiți vizualizări, imagini, sunete, sau proiecții extra-corporale?

Răspunsul scurt este NU. Explicația este însă ceva mai lungă.

Trebuie întâi clarificat că, în general vorbind, ceea ce se prezintă și se predă în lume ca și cum ar fi yoga nidra, este orice altceva decât yoga nidra propriu-zisă. Yoga nidra a devenit un termen popular pentru tot felul de tehnici de relaxare, vizualizare, proiecție extra-corporală, etc.

Nu trebuie înțeles că tehnicile respective sunt lipsite de valoare. Relaxarea (cu sau fără muzică), explorarea viselor, ca și a diverselor stări ale minții pot fi benefice pentru diverși practicanți. Unele dintre exerciții sunt chiar preliminarii la yoga nidra. Şi mai adesea, ele sunt modificări mai mult sau mai puțin inspirate ale acestora. Niciunele dintre ele nu reprezintă însă yoga nidra în adevăratul sens al cuvântului.

Spre exemplu, explorarea diverselor stări intermediare ale minții descrise mai sus, cum ar fi starea de reverie, adică de tranziție între starea de conștiență și cea de visare, poate revela multe aspecte interesante ale minții subconștiente (sau inconștiente, cum este mai nou numită). Ea poate fi de asemenea folosită pentru a opera schimbări pozitive în viața și emoțiile practicantului. Cu toate acestea, rămâne un fenomen superficial, distinct de yoga nidra.

Scopul yoga nidra, așa cum a fost explicat mai sus, este de a trece succesiv de starea de conștiență, apoi de cea de visare, și apoi de cea de somn profund (fără vise), ajungând în starea de dincolo de acestea.  Referirea la imagini, sunete, intenții sau idei împiedică acest proces și mențin practicantul într-o stare comparativ «superficială».  Yoghinii himalaieni au dezvoltat această practică ca un mod de a curăța mintea de emoții, gânduri, și dorințe, care împiedică manifestarea spiritului divin din fiecare. Folosirea de imagini, sunete, sau afirmații (sankalpa) conduce exact la efectul contrar.

O altă neînțelegere mai apare în contextul yoga nidra în legătură cu diverse senzații fizice, optice sau sonore care pot apare. Uneori se vorbește și despre proiecții extra-corporale (astrale sau nu), experiențe profetice, etc.

Multe dintre acestea sunt raportate după practicarea unor metode care, deși numite yoga nidra, nu reprezintă de fapt această metodă, așa cum s-a explicat mai sus. Ele pot chiar apare ca rezultat al unor instrucțiuni specifice date de cel care conduce sesiunea. Ele pot fi privite ca un succes al metodei utilizate, sau nu, dar în orice caz nu au legătură cu yoga nidra așa cum este predată în tradiția himalaiană.

Nu trebuie însă neglijat faptul că explorarea straturilor profunde ale minții eliberează diverse dorințe și tendințe adânci. Unele dintre ele pot fi legate de proiecție extra-corporală, văzut imagini cu semnificație spirituală, primit mesaje din lumea subtilă, etc. Aceastea nu au legătură cu scopul practicii.  Urmarea metodei corecte de yoga nidra ajută aici la stabilizarea câmpului mental al practicantului, în așa fel ca practica să continue fără astfel de digresiuni.

Există riscuri?

În general, nu, dar este cel mai bine ca metoda să fie practicată sub îndrumarea cuiva care o înțelege bine ca rezultat al propriei practici. Altfel, este întotdeauna posibil ca cineva nepriceput să «inventeze» și un mod greșit de a practica.

Referințe bibliografice:

1. «Enlightenment without god» (Iluminarea fără [conceptul de]Dumnezeu). Swami Rama, 1988 (în prezent cartea nu mai este sub tipar)
2. «Path of Fire and Light» (Calea focului și a luminii) – volumul 2. Swami Rama, 1996 și 2007
3. «God» (Dumnezeu). Swami Veda Bharati, 1998.

Vedeți și Swami Veda despre Yoga nidra: www.youtube.com/watch?v=A_ee3q9cl1A

Vezi și Meditație

Înapoi la Yoga

Înapoi la Home