Mintea – câmp de joacă al zeilor

– fragment din seria «Mintea – câmp de joacă al zeilor» de Swami Veda Bharati –

Swami Veda Bharati

Swami Veda Bharati

Săraca minte atât de vorbită de rău! „Mintea mea este talmeș-balmeș”. „Mintea mea este tulburată, niciodată liniștită”. „Nu mă pot concentra”. „Mintea mea mă induce în eroare” … Astfel de plângeri cu privire la minte sunt deseori auzite.

Această minte este considerată un fel de diavol scăpat de sub control, care a ocupat spațiul nostru interior și s-a dedicat scopului de a ne strica viața în orice fel posibil. Noi nu ne-am împrietenit niciodată cu mintea noastră, nu am vorbit niciodată liniștitor cu acest prieten interior, nu i-am dat un sfat bun, un imbold ușor spre fluxurile de calm și seninătate care curg neîncetat în noi.

Cu toate acestea, poeții sfinți din India au înțeles secretul minții. Ei au compus și cântat mii de cântări liniștitoare si pline de iubire adresate minții. Sperăm că într-o zi un poet iscusit va traduce aceste cântări într-o colecție poate intitulată Cântece către minte. Căci este mintea cea care a creat Shakespeare și Einstein, Yajnavalkya și Patanjali, sfinții și rishii, precum și mamele cu sacrificiul lor de sine.

Scopul nostru este de a arăta cum acest cât de mult calomniat «atelier al diavolului» numit minte pot fi readus la natura sa primară și curată, în care zeii joacă, cântă și zburdă. Cum iși poate arăt gloria sa deplină, alocându-ne o personalitate strălucitoare și senină, care devine mediu pentru pacea deităților deva, cele stralucitoare ale căror trupuri sunt create din lumina.

Aceată carte este o versiune revizuită și editată a unei serii de articole aparute în revista Life Positive din Delhi. Seria este încă în curs de desfășurare, astfel încât finalul cărții nu este cu adevărat final al subiectului. Vor urma volume viitoare.
Nu intenționăm a discuta despre minte într-un stil academic. Citind-o, nu vei deveni un expert în teoriile Samkhya, budiste sau cele yoga despre minții, nici nu vei deveni un terapeut profesionist. Nu acesta este scopul.
Cu toate acestea, ea arată modul în care ai putea face mintea ta un loc frumos și plăcut. Odată ce ai începe să atingi acest obiectiv, oricine intră în spațiul de extinderi ale minții tale – comunicații verbale și non-verbale, relații și acțiuni – va dori pur și simplu să stea în acel spațiu și să privească frumusețea minții tale, o frumusete care va fi emanată ca un parfum în prezența ta. Vei fi iubit ca toți sfinții și profeții de altădată care au fost iubiți de nenumărate milioane de oameni.

Este în cadrul competenței minții tale să te facă un așa frumos copil al divinității. Poate vei descoperi că mintea ta a fost întotdeauna un loc de joacă al zeilor, și că ar putea să rămână mereu așa.

Swami Veda Bharati
Rishikesh

Înapoi la Articole.

Înapoi la Home