Surse de energie

de Swami Veda Bharati

Surse de energie

Publicat pe 31 august 2020 pe ahymsin.org

Definiția slăbiciunii și a forței minții este analogă cu slăbiciunea și puterea corpului și a funcțiilor sale vitale. Prin practicarea yoga și a meditației și a altor discipline aferente, atât corpul, cât și mintea pot fi energizate.

Uneori ne simțim lipsiți de energie; alteori ne simțim plini de energie. Uneori ne simțim slabi; alteori ne simțim puternici. Când ne simțim slabi ne lipsește inițiativa, ne pierdem din memorie și din puterea de concentrare, ne cuprinde oboseala, ni se reduce capacitatea de a face față unei situații, unei relații, de a ne descurca cu o anumită dificultate, cu cerințele unui loc de muncă, ale unui curs de studii, devenim incapabili de dedicare sau devotament. În acel moment, suntem preocupați cu noi înșine.

Cel mai slab cuvânt din dicționarul uman este «eu». Este una dintre sursele majore de slăbiciune a corpului și a minții – gândul «eu» … . «Ce-i cu mine?» … ce vreau eu. Când oamenii scriu scrisori, de exemplu, observați de câte ori este folosit cuvântul «eu» – câte paragrafe încep cu cuvântul «eu», de câte ori este folosit cuvântul «eu»: «Eu vreau, eu simt, mi se întâmplă mie, reacția mea, sentimentul meu, dezamăgirea mea, frustrarea mea, așteptarea mea». El mi-a spus, eu i-am spus. Eu nu sunt așa sau așa. Eu sunt așa, așa sunt eu». Acest lucru arată slăbiciunea lor. Iar la o persoană puternică din punct de vedere spiritual, frecvența cuvintelor «eu» și «mine» devine din ce în ce mai mică. Se spune că unul dintre cei mai mari yoghini ai acestui secol, sau ai ultimilor 500 de ani, Ramana Maharshi, în ultimii 25 de ani din viața sa pur și simplu nu a folosit pronumele «eu» și «mine».

Atunci când suntem plini de energie, avem rezistență, avem forță, putem duce greutate – fizică sau mentală. Lucrurile care înainte ne făceau să renunțăm, acum par a fi nimicuri. Putem duce lucruri la capăt și ne bucurăm făcând acest lucru. Energia este creativitate. Fără energie, nu avem inspirația de a crea. Fără energie, nu avem inițiativa de a începe creația, nici de a o duce la capăt, nici de a o finaliza, nici de a o perfecționa. Acest lucru este valabil fie că este vorba de a purta o greutate fizică, de a primi oaspeți, de a deveni un mare muzician sau de a-i servi pe alții. Trebuie să găsim surse de energie pentru noi înșine.

Să rezumăm câteva surse de energie prin care ne putem energiza.

ALIMENTELE – Atunci când sunt consumate în mod regulat și echilibrat, când nu se mănâncă în exces, alimentele sunt o sursă de energie. Excesul de mâncare ne de-energizează. Alimentele consumate în cantități moderate lasă mai puține reziduuri(*1) care să blocheze canalele energetice ale organismului. Unul dintre cei mai dăunători și mai dezenergizanți factori care cauzează inerția este reprezentat de reziduurile de alimente rămase în organism, care nu sunt asimilate sau curățate corespunzător. Mâncatul neregulat, ciugulitul constant și mâncatul între mese nu lasă sistemului digestiv suficient timp pentru a se odihni, de a asimila și curăța. Astfel celulele moarte și fluxurile flegmatice nu sunt eliminate, resturile putrede zac pur și simplu în organele interne și nu sunt niciodată îndepărtate. Astfel se exercită o influență dezenergizantă, dăunătoare, tamasică asupra nervilor și a minții(*2).

GÂNDUL- este o mare sursă de energie. De exemplu, a avea o credință fermă în ceva devine adesea o forță motrice de o asemenea putere încât un pachet de oase cu cadru filiform, precum Mahatma Gandhi, poate conduce o întreagă națiune spre înălțimi aproape imposibile. Energia sa nu provenea din mușchi și nervi, ci din gânduri pozitive cultivate cu grijă, în care avea o convingere și o credință fermă – gânduri care nu erau nici dogmatice, nici în competiție cu nimic altceva(*3). Pentru a fi pură, o credință nu trebuie să fie competitivă; ea nu trebuie să fie împotriva a ceva. Orice credință care este împotriva a ceva nu este o credință energizantă. Orice credință care este o renunțare la altceva nu este o credință energizantă.

Blocajul energiei apare prin karme greșite. Expresia «karme greșite» nu înseamnă karma din trecut. Ele înseamnă karma de acum, karma care se adună acum sub forma gândurilor noastre. Karma pe care o faceți acum vă va afecta nivelurile energetice viitoare. Karma greșită, de exemplu, este un gând de gelozie, un gând culpabil, un gând neiubitor, un gând centrat pe sine, un gând care nu a fost spălat cu săpunul celor Patru Atitudini Corecte (*4). Prin urmare, orice gând centrat pe mine este un gând de-energizant. Un gând energizant nu este un gând care suprimă un gând negativ; un gând energizant este un gând care înlocuiește un gând negativ. Un astfel de gând pozitiv este un gând energizant.
Un gând frumos, un gând pașnic, este cea mai mare sursă de energie umană – un gând precum iubirea. De exemplu, am vorbit despre mâncare. Mâncarea cumpărată de la un fast-food și înghițită, nu mâncată, nu este o sursă de energie. Dar mâncarea pe care cineva o pregătește cu gânduri blânde, pline de iubire, cu gândul la voi și care apoi vă este oferită și vă bucurați de ea pentru că este un act de iubire, această mâncare este atunci o sursă de energie. Este o sursă de energie mai mare decât mâncarea care este pregătită fără a avea în minte gândul de iubire. Fără ca dragostea să fie direcționată să curgă prin degetele persoanei care gătește, nu există energie. Din acest motiv, plăcinta făcută de bunica era rareori mâncată în exces, dar plăcinta făcută în plăcintăriile populare este mâncată în exces, deoarece, deși umple stomacul, nu umple mintea.
Iubirea care îți dă energie trebuie să fie răsplătită. Mâncarea pe care nu o mănânci, dar pe care o dăruiești altcuiva din dragoste, îți dă, de asemenea, energie. Energia de acolo este energia unui gând de iubire. Mâncarea pregătită cu gândul la cineva și înmânată personal este o sursă de energie atât pentru cel care o dăruiește, cât și pentru cel care o primește.

APA – este o sursă de energie, atât dacă o beți, cât și atunci când ea îmbăiază corpul. Din nou, un flux de gânduri adecvat, o conexiune mentală cu Realitatea Cosmică, este adevărata sursă a acestei energii. Atunci când faceți un duș, dacă faceți un duș cu Fluxul Divin al universului, cu fluxul tuturor galaxiilor în mintea voastră – cu sacralitatea Iordanului și a Gangelui în mintea voastră – atunci acea baie acționează ca un botez zilnic. Dacă scăldatul este o pregătire a corpului ca templu pentru Divinitatea pe care o inviți să fie prezentă în meditația ta, atunci acel scăldat devine o sursă de energie.

BINECUVÂNTAREA – Una dintre marile surse necunoscute de energie este o binecuvântare, iar unul dintre cele mai dăunătoare lucruri este un blestem. Prin blestem, nu mă refer la un blestem aruncat asupra ta de o vrăjitoare, ci mai degrabă la gândurile urâte pe care le au alții despre tine. Dacă ați trăit o viață în care a existat prea mult gândul «eu», atunci ați creat un «non-eu» – ați creat opusul său. În momentul în care vă separați de Marele Cosmos, creați o dualitate, creați un «celălalt», o opoziție. Acel opus încearcă să te distrugă, încearcă să te concureze. Tu spui: «Eu?», iar celălalt spune: «Nu, nu acel «eu», acest «eu» – EU!». Care «eu» în Marea Conștiință Cosmică este mai important – «eu» care locuiește în acest corp sau «eu» care locuiește în acel corp? Așadar, alte minți gândesc gânduri urâte despre tine, iar aceste gânduri te lovesc dacă îți ții mintea deschisă la aceste gânduri. Pe de altă parte, dacă evitați să vă întrebați: «Oare acea persoană încă mai are gânduri urâte despre mine? Acea persoană trebuie să aibă gânduri rele despre mine. Nu pot să cred că el sau ea m-ar putea iubi vreodată. Mă întreb dacă acea persoană va avea vreodată încredere în mine», dacă evitați aceste gânduri dăunătoare, care vă privează de energie și cultivați o atitudine de indiferența față de rău, aceste gânduri nu vă pot afecta. Dar gândurile îndreptate spre tine pot fi dăunătoare dacă ești deschis la ele. Atunci când sunteți deschis la astfel de gânduri, aveți și gânduri negative, dăunătoare și autodistructive. Nu blestemul acelei persoane te afectează, ci propriul tău blestem care spune: «Cine eu, egoistule? Nu, nu, cealaltă persoană este cea egoistă!». Iar acest gând este sursa slăbiciunii tale mentale și fizice și, în cele din urmă, a bolii.

Repet, una dintre cele mai mari surse de energie este binecuvântarea. Există o vorbă în India care spune că din binecuvântarea părintească decurg toate celelalte binecuvântări din viață – gândul părintesc de tandrețe și iubire care, deși poate un copil o duce rău, totuși continuă: «Aș vrea ca copilul meu să prospere, să crească și să fie fericit». Vorbim despre surse specifice de binecuvântare. Prima sursă este mama; a doua sursă este tatăl; a treia sursă este învățătorul; și, bineînțeles, a patra sursă este Dumnezeu. Încercați întotdeauna să obțineți binecuvântările acestor surse. Mulțumiți-le: «Fie ca ele să fie mulțumite de mine». De ce? Pentru că înseși celulele corpului tău răspund la gândurile care le pătrund. Din momentul conceperii voastre, există o sincronie între voi și cei cu care împărțiți o structură moștenită, o structură corporală moștenită. În mod similar, între un profesor iubitor și un student iubit există o sincronie mentală, iar gândurile bune ale acestor oameni ar trebui căutate întotdeauna, indiferent de orice diferențe de opinie. Aceste gânduri vă vor aduce binecuvântări. Musulmanii o numesc barakat. În India, binecuvântarea prietenilor vă aduce energie: «Este o persoană atât de bună, o persoană atât de minunată, o ființă umană atât de generoasă, iubitoare și blândă. Ei spun sampati: o prosperitate. Ei îți aduc o prosperitate în același mod în care fericirea unei mame însărcinate aduce sănătate copilului din pântecele ei și nefericirea, depresia sau deprimarea mamei însărcinate aduce slăbiciune copilului din pântece. Acea relație pe care o ai cu mama în timp ce te afli în pântece nu este niciodată ruptă cu totul; ea nu este tăiată odată cu cordonul ombilical. Acest tip de binecuvântare este eficient, așadar, la fel ca și o persoană care se gândește: «Fie ca el să prospere întotdeauna, fie ca toate lucrurile bune să i se întâmple». Atunci când alții au astfel de gânduri despre tine, fie că știi sau nu, tu crești. Fie ca alții să aibă astfel de gânduri despre tine! Dacă în mintea noastră există astfel de gânduri despre alții, alții vor gândi astfel de gânduri despre tine. Gândește-te cum să elimini «eu» și gândește-te în schimb: «Cum aș putea să slujesc?».

SERVICIUL ALTRUIST – Una dintre cele mai mari surse de energie este serviciul altruist. Mulți sunt surprinși când cineva se resemnează, se împotrivește să ajute sau demisionează din organizația sau biserica sa pentru că trebuie să dea ceva la alții sau să facă o muncă pentru alții. Dăruirea este o virtute. Dăruirea este o sursă de binecuvântare. A împărți cu alții este o sursă de binecuvântare. A da din forțele proprii, a împărți cu alții propria minte – toate acestea sunt surse de binecuvântare. Nu poți trăi fără să dăruiești, fără să slujești, fără să ajuți, fără să împarți. Cum ați trăi? Ați fi foarte singuri. Așadar, avem acest sentiment constant de a fi epuizați, de a nu avea suficientă putere pentru a continua, de a dori să renunțăm, să abandonăm, să plecăm. Indiferent unde vă aflați, fie că este vorba de un loc de muncă, de o relație, de o biserică sau de un studiu, scăpați de această depresie dăunătoare prin cultivarea celor Patru Atitudini Corecte, prin căutarea unor surse de energie adecvate care să vă ofere sănătate și prin eliminarea gândurilor negative, centrate pe sine, prin serviciul altruist și dezinteresat față de ceilalți.

CONCENTRARE – Există și alte surse de energie foarte, foarte mari. Una dintre ele este concentrarea. Concentrați-vă asupra oricărui simț. De la ce distanță poți mirosi o floare? Concentrați-vă asupra punctului unde podul nazal se unește cu buza de sus(*5) și simțiți ca și cum respirația intră pe acolo și se ramifică în două. Respirați încet, adânc și fin; apoi vedeți dacă puteți mirosi florile care se află în cealaltă parte a camerei. Dacă nu le puteți mirosi din locul în care vă aflați, încercați să vă apropiați . . mai aproape . . mai aproape. Treptat, pe măsură ce vă îmbunătățiți concentrarea, veți putea să le mirosiți de la o distanță mai mare. Veți crește energia organelor olfactive și vă veți oferi o bucurie mai mare.

Sau concentrați-vă pe degustarea mâncării dumneavoastră. Concentrați-vă pe mâncare și pe papilele gustative și veți obține o cantitate mai mare de energie în timp ce mâncați. Atunci nu trebuie să mâncați cantități mari de mâncare, sperând să obțineți energie mentală și împlinire mentală din mâncare.
Concentrarea pe o mantră energizează, de asemenea, mintea.

LUMINA – Lumina este o sursă de energie. Concentrarea prin privirea la o flacără de lumină ne energizează. Dacă ochii sunt închiși după ce privim și imaginea mentală ulterioară a acelei flăcări este concentrată între sprâncene, aceasta creează o reacție în glanda pineală. Astfel, privirea la o flacără de lumină – o flacără de lumânare pură, nemișcată, constantă, cu lumină albă – energizează glanda pineală (epifiza), care apoi declanșează alte reacții care controlează glanda pituitară (hipofiza). Acest lucru trezește mintea din letargia sa, iar noi suntem energizați. Concentrarea asupra oricărei forme de lumină, fie ea externă sau internă, în oricare dintre chakre sau centrele de conștiință, este o mare sursă de energizare a minții, precum și a corpului. De exemplu, o flacără roșie vizualizată și concentrată în triunghiul ascendent al centrului ombilicului este o sursă de energie care ajută procesul de digestie și funcționarea tuturor organelor interne.

PRANAYAMA – O altă sursă de energie este pranayama, prelungirea și aprofundarea respirației, practicarea celor 108 respirații de purificare, respirația profundă, respirația profundă adevărată, nu respirația toracică, ci respirația abdominală și diafragmatică. Concentrați-vă pe nara stângă și pe nara dreaptă și apoi uniți nările, lăsând ida și pingala să se unească și să devină chiar fluxul de sushumna.

Nu este nevoie să începeți cu cele mai înalte forme de energizare. Începeți cu cele mai mici. Eliminați gândurile care nu invită sau nu conferă binecuvântări, eliminați reziduurile inutile de celule moarte, resturile de mâncare pe jumătate mâncată etc. Și observați în mod constant modalitățile prin care puteți să serviți și să împărțiți cu alții, ca una dintre cele mai mari forțe energizante. Când oferiți cuiva un cadou, nu sunteți mulțumiți? Această stare de spirit plăcută este energia minții. În India există un obicei, la anumite ocazii când se oferă cadouri, în care spunem: «Mulțumesc. Vă rugăm să acceptați acest cadou». Nu «Mulțumesc că mi-ai dat cadoul», ci «Mulțumesc că ai luat cadoul de la mine, oferindu-mi ocazia de a fi fericit». Asta este energizant.

Așadar, treceți în revistă aceste surse de energie în mintea voastră și duceți o viață plină de shakti, plină de împlinire și de potențial realizat. Asta devine creativitatea voastră, completitudinea voastră și calea voastră spre perfecțiune.

Nota editorului:
Acest articol a fost publicat inițial în Himalayan News – aprilie, 1978.

(*1) În Ayurveda, acest reziduu de alimente toxice, nedigerate, este cunoscut sub numele de āma.

(*2) Vezi cartea Dr. Rudolph Ballentine, Radical Healing, capitolul 8, intitulat «Detoxifierea».

(*3)»Puterea nu vine din capacitatea fizică. Ea provine dintr-o voință nezdruncinată.» (Gandhi)

(*4) Cele patru atitudini corecte, numite și Brahmā Vihāras sau Parikarmas (pari-karman) sunt: «Cele patru atitudini corecte»:
maitrī (prietenie, prietenie),
karunā (compasiune),
muditā (veselie),
upekșhā (indiferența față de rău).
Practicarea acestor patru atitudini corecte permite stabilizarea câmpului minții. (A se vedea comentariul lui Swami Veda la Yoga-sutras I.33 și III.23.)

(*5) Acest punct de concentrare se numește nāsāgra.

Înapoi la Articole.

Înapoi la Home